23 Eylül 2008 Salı

KIIIIPPPPKIIIIRRRRRMIZIIIII ÇİLEK KOMPOSTOSU



Günaydııınnnn...

Bugün sizinle Adana yazının alaca sıcağında yapmış olduğum çilek kompostosunu paylaşmak istiyorum. Özellikle evde çürümeye yüz tutmuş çilekleriniz varsa ve çilek reçeli yapmak istemiyorsanız, onun yerine harika bir tad olan çilek kompostosunu deneyebilirsiniz. Ben önceleri çilekten komposto yapılabileceğini hiç düşünmemiştim ama sevgili adaşım Şebnem'in sayesinde denemeye karar verdim. Adaşıma burdan bir kez daha teşekkür ediyorum!..

Bir iki ufak ayrıntı dışında bu da diğer kompostolar gibi yapılıyor.

ÇİLEK KOMPOSTOSU NASIL YAPILIR?

Ben herşeyi göz kararı yaptım, ama muhteşem oldu.
Yani göz kararı (5-6 bardak mesela) suyu ve ağız tadınıza göre şekeri (1-2 bardak şeker mesela) kaynatıp, kaynayan suya çileklerinizi yıkayıp, (büyüklerse ikiye bölerek) atıyorsunuz. Çok az da beraber kaynatıp altını söndürüyorsunuz.
TAMAMDIR. İŞTE HEPSİ BU KADAR.
Çok basit değil mi?


YAZARIN TAVSİYESİ: Tadı ve özellikle KIPPPPKIRMIZIII RENGİ bir harika. Mutlaka denemeye değer...
Gerçi biraz vakitsiz bir tarif mevsimi gereği ama... :))

Birkaç ufak ipucu vermek istiyorum. Çilek kompostosunu yaparken diğer kompostolardan farklı olarak, su kaynadıktan sonra çilekleri çok az kaynatıyorsunuz. Hatta hiç kaynatmayabilirsiniz de. Çünkü çilekler çok kaynarlarsa dağılıp o güzelim görüntülerini kaybedebilirler. Çileklerinizin bu olaya maruz kalmasını istemezsiniz değil mi?

İkincisi de gene adaşımın tavsiyesi! Kompostonuzu birkaç dilim muz ile süsleyip servis yapabilirsiniz. Tadı çok güzel oluyormuş. Ben muz olmadığı için deneyememiştim. Ama muhteşem bir tad olduğuna eminim. Bir dahaki sefere mutlaka muzla deneyeceğim.

Bir de çilek kompostosunda benim en hoşuma giden şey REN-GİY-Dİ. Harika bir kırmızısı oluyor ve beyaz kaselerin içinde kıpkırmızı rengiyle sofranıza ayrı bir renk ve ahenk veriyor. Sanki sofraya daha bi canlı, daha bi neşeli oturuyorsunuz. İçiniz enerji doluyor sanki...
Üzgünüm size beyaz kaselerin içindeki o harika görüntüyü almamış olduğumdan sunamayacağım. Ama onun yerine çilekli masa örtümle çok harika bir uyum sağladığını düşündüğüm yukarıdaki fotoğrafı yayınlıyorum.

Hıımmm, bu arada rengi harika bir kırmızı olan bir başka komposto daha var ki şu anda tam mevsimi. KIRRRRRMIZI ERİK KOMPOSTOSU. İnşallah ileriki günlerde onu da paylaşırım sizlerle, ama bikaç gün önce yaptığım KIRRRRMIZIIII ERİK KOMPOSTOSU fotoğrafını cekemeden bittiiiiiiiiii...

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Pastacı kedi, çilek kompostosunu harika yapmışsınız. Şimdi olmaz ama, akşam iftar için bire bir. Örneğin yanında ne? gider. Tereyağlı pirinç pilavı,erişte pilavı ve peynirli börek.. Durduk yerden ağızımız sulandı.

Ha, bak ne diyeceğim. İzlemeye çalıştıklarını eksik yazmışsın, hatırlatayım dedim. Tek başına halenzeyi izleyemezsiniz.

Neden mi? Onlar grup veya koloni olarak yaşarlar, gösterilerini tek başlarına sunmazlar.

O nedenle, izlemeye çalıştıklarınız arasına "Papatya Prensesi ve Sofra Özlemi"ni mutlaka alın derim.

Ha, sonradan hatırlatmadı demeyin, gücenirim. Yemek yemeye ve yapanları izlemeye çok meraklıyım. Takibimdesiniz, sevgiler..

Adsız dedi ki...

DONDURUCUDA BEKLEYEN ÇİLEKLERİM İÇİN İYİ BİR SEÇENEK ASLINDA. YILLAR ÖNCE BİR YERDE TADINA BAKMIŞTIM VE ÇOK HOŞ KOKUSUNU BANA HİÇ UNUTTURMAMIŞTI ÇİLEK. ELİNİZE SAĞLIK.

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba,

Ben de ilk defa dün akşam bir arkadaş iftarında tadına baktım ve bayıldım doğrusu,çok lezzetliydi...Arkadaş biraz farklı yapmıştı sadece.

Ellerine sağlık,nefis görünüyor...

sevgiler...

Pastacı Kedi dedi ki...

Sevimli Meraklı,

(Öncelikle size neden sevimli diye hitap ettiğimi söyleyeyim. Çünkü 'Sevgili Meraklı' diye başlamayı düşünürken nasıl yazdığımı bile hatırlayamadan 'Sevimli Meraklı' yazmışım. Sonra da çok hoşuma gittiği için değiştirmeye elim varmadı. Umarım kızmazsınız.
Zaten yazmış olduğunuz yazınız da bana çok sevimli gelmişti ayrıca.

Gelelim takip ettiklerime. Ben blog dünyasında eski olabilirim, ama blog hazırlama konusunda eğer önceki yazılarımı da okuduysanız daha çok yeni olduğumu anlarsınız. Oraya sadece yazılarıma yorum bırakanları eklemiştim. İnşallah ileriki günlerde bloğumu daha geliştirebilir ve sizlerin de sayesinde tüm kolonileri yakından tanıma fırsatı bulabilirim. En kısa zamanda sizi ve Papatya Prensesi ile Sofra Özlemi ni de eklemeye çalışacağım. Sevgiler...

Cadı Kazanı,
Bu ne ilginç bir isim. :)) İnsanı gülümsetmeden bırakmıyor...

Ab-ı Hayat, çilek zamanı geçtiği için dün yemiş olmanız çok güzel bir rastlantı. Afiyet, bal, şeker olsun...

Adsız dedi ki...

selam biz elif ve özge. Biricik yengemizin yaptığı pastalar çok güzel oluyor. İnsan yemedeen bile anlıyor şöyle bir bakınca.ayıla bayıla yıyoruz yani :) yaptıgı pastalar da kendısı gıbı cook tatlı :) Hele kırmızı kıyafetlerini giyince çilek kompostosu gibi tatlı oluyor(elif)Biz çok şanslıyız. Pastacı kedimiz her zaman yanımızda :) neyse sımdılık bızden bu kadar yengemızın tarıflerını mutlaka denemelısınız cok begenecegınızden emınız :) Seni çoook seviyoruz Hayırlı olsun bızde fırsat buldukca yazılarını takıp edıcegız :)

eee dedi ki...

selam biz elif ve özge. Biricik yengemizin yaptığı pastalar çok güzel oluyor. İnsan yemedeen bile anlıyor şöyle bir bakınca.ayıla bayıla yıyoruz yani :) yaptıgı pastalar da kendısı gıbı cook tatlı :) Hele kırmızı kıyafetlerini giyince çilek kompostosu gibi tatlı oluyor(elif)Biz çok şanslıyız. Pastacı kedimiz her zaman yanımızda :) neyse sımdılık bızden bu kadar yengemızın tarıflerını mutlaka denemelısınız cok begenecegınızden emınız :) Seni çoook seviyoruz Hayırlı olsun bızde fırsat buldukca yazılarını takıp edıcegız :)

eee dedi ki...

sevgili şebnem yenge,

Bende üye oldum. Arkdaşlar banada yorum yazın. Yengemi çok sevoom. Ben elif. Kocaman öpüyorum seni muck muck

elma şekeri dedi ki...

Tadi rengi kokusu hos olan bir komposto..
Ellerinize saglik.
Sevgilerimle....

Gönül dedi ki...

hımmmmm pek güzel olmuş siteme ziyarete gelirken getirseydinya:))) güzel yorumun için teşekkürler arkadaşım sanırım geri döndüm evet....güzel paylaşımlarda tekrar buluşmak dileğiyle..sevgilerimle öpüyorum..ellerine sağlık bu arada

Disalce dedi ki...

canım ellerine sağlık..nefis görünüyor....

daha önce hiç duymamıştım....

sevgiler....

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Sevgili adaşımın blogunda yeni olduğunuzu okudum ve aramıza hoşgeldin demek için uğradım...

Bu arada çilek kompostosunu çok severim harika görünüyor ellerinize sağlık...

Sevgiler...